Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Många moment och rörelser under övning i centrala Stockholm

En hel del kopplar nog snabbt Livgardets Livbataljon till tjusiga äldre uniformer, ceremonier och bevakningen av bl a Stockholms slott. Ja, så uppmärksammas man kanske oftast i media och av allmänheten men Livbataljonen är faktiskt ett insatsförband med huvudstaden och strid i bebyggelse som uppgift. Extremt hårda och viktiga uppgifter ryms i vad man ska leverera.

Självklart ska samtliga våra förband öva sina uppgifter i den miljö man är tänkt att verka. Det gäller inte minst det urbana.

Under fyra dagar, lördag 12 maj till tisdag 15 maj, kommer ca 200 soldater öva inom- och utomhus på flera håll i centrala Stockholm. Man poängterar att det inte kommer ske något eldöppnande utomhus men allmänheten kommer ändå att märka av den militära närvaron, särskilt i den senare fasen.

Det är bara att gratulera de som får en skymt av huvudstadens försvarare och kan ge dem tummen upp under helgen och i början av kommande vecka!

Livbataljonen

Livgardet

Läs även Semper Miles: Tillbakablick – Soldater överallt och Ny fana högtidligt ur Konungens hand samt Bra framryckning i huvudstaden och Den beridna högvakten med parad genom Stockholm är tillbaka

(Bilden är från ett tidigare övningstillfälle i Stockholm)

– Four days of military exercise at several locations in central Stockholm during 12-15th May. No firing in public places but still noticeable when some 200 soldiers practice in their natural environment.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]