Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

Garnisonens dag i Boden nu på lördag

Nu på lördag den 8 september öppnar man upp portarna och välkomnar allmänheten till en heldag med Bodens garnison. Det brukar vara mycket välbesökt och innehållsrikt. Här får man bl a möta soldater och befäl som visar och berättar, stifta bekantskap med utrustning av alla de slag och ett flertal fordon ur verksamheten står framme för besök. Varför inte passa på att ta en åktur i bandvagn? I anslutning till det får utställningen med äldre militärfordon inte missas.

Garnisonschefens tal, soldaterinran och korum rekommenderas varmt. Gå tipspromenaden, provsmaka den goda ärtsoppan tillredd i fältkoket och den som är på det humöret kan få sig en passande ansiktsmålning. På området finns både fik och restaurang.

Mitt på dagen blir det dags för en längre stridsförevisning på övningsfältet ”Pampas” precis utanför, där soldater med stridsfordon och Helikopter 14 genomför flera realistiska moment.

De som arrangerar och hälsar välkomna är Artilleriregementet, Norrbottens regemente, Försvarsmaktens logistik, Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, Försvarets materielverk och så finns Första helikopterskvadron från Luleå på plats.

För den som vill ha mer ändå har Försvarsmuséet fri entré dagen till ära och Rödbergsfortet, en del av Bodens fästning, erbjuder guidade visningar till rabatterat pris. Gratisbussar utgår från garnisonen till båda dessa platser (mer om det samt föranmälan i infotältet).

Ännu har ingen områdeskarta el dyl publicerats men här är program och hålltider

09:00-15:00 Materielförevisning, bandvagnsåkning med mera, hela dagen
10:00-11:00 Garnisonschefens tal, soldaterinran och korum
11:00-12:30 Soldattorpet är öppet
11:00-13:00 Militärrestaurangen Tre renar håller öppet
11:15-11:45 Hemvärnet med hundekipage
12:45-14:00 Stridsförevisning med inledande tal av garnisonschefen
14:00-15:00 Soldattorpet är öppet
14:15-14:45 Hemvärnet med hundekipage
14:15-14:45 Konsert med Hemvärnsmusiken
Från 14:00 Gratis bussturer till Rödbergsfortet och Försvarsmuséet

Artilleriregementet (A 9)

Norrbottens regemente (I 19)

Försvarsmaktens logistik (FMLOG)

Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband (FMTIS)

Försvarets Materielverk (FMV)

Helikopterflottiljen (Hkpflj)

Hemvärnet

Läs även Semper Miles: Träffsäker intern och extern kommunikation i norr och AJB står redo att uppgraderas till Jägarregementet samt Artilleriet imponerar – Får vi fler regementen? och En månad med stark Vintersol börjar idag

(Bilden ”Stridsförevisning på Pampas” är från ett tidigare år. Beskuren bild.)

– Garrison day in Boden, northern Sweden, presents displays plus lots of exciting and interesting to see and do all Saturday

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]