Foto: Copyright Saab AB

En rätt igenom lyckad dag när Gripen E premiärflög

Efter mycket arbete kom det magiska ögonblicket idag när Gripen E, den senaste versionen, gjorde sin första flygning. Lite drygt halv elva i förmiddags lyfte testpiloten Marcus Wandt tillsammans med ett par följeplan för att över delar av Östergötland utföra en rad tester i sin rätta miljö.

Det hela avlöpte helt enligt plan utan några som helst problem att behöva ta ställning till och hantera, något man annars mer eller mindre förväntar sig även på det här stadiet i flygutvecklingsvärlden.

Testpilot Marcus Wandt berättade på presskonferensen i eftermiddags att alla var väl förberedda och att han inte känt någon nervositet inför premiärturen med Gripen E. Det blev en bra start och en flygning på ca 40 minuter innan man gick tillbaka och genomförde en perfekt landning. På plats vid start- och landningsbanan fanns stora delar av Saabs personal på plats, hurrande och applåderande. En härlig inramning.

Gripen E är ett smart plan, helt omdesignat och fullutrustad med det allra senaste för att dess piloter ska kunna vara först vid alla händelser och hot. Det är byggt för framtiden, en faktor som är svår att sia om, och därför har Saabs ingenjörer tagit höjd för en föränderlig framtid. Istället för ett antaget huvudspår är Gripen, och särskilt Gripen E, förberedd för att mycket snabbt kunna anpassa sig till nya krav och uppgifter.

Man befinner sig precis där man ska enligt tidplanen. Nu kommer flygningen och alla data gås igenom och utvärderas. Fortsatta testflygningar kommer att följa under de närmaste veckorna.

Vidare är produktionen av Gripen E igång! Det första planet för leverans i serien har börjat byggas. Beräknad leveransstart är 2019.

Jonas Hjelm, vVD och chef affärsområde Aeronautics, tog upp det digra arbete som gjort detta möjligt. Han lyfte flera gånger fram och tackade alla skickliga medarbetare och partners. Idag råder det enorm stolthet, lycka och glädje på Saab!


Film: Gripen E First Flight (0:25 min)

Saab Gripen E

Saabs presskonferens i sin helhet inklusive filmbilder från dagen

Läs även Semper Miles artiklar om Saab Gripen

(Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Copyright Saab AB)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]

– Just before noon today Thursday, Saab made the first flight with new Gripen E in Linköping, Sweden. A complete success!