Foto: US Navy

Elektromagnetiska vapen i en nära framtid även för Indien

Indien bygger upp sitt försvar och vill såklart se till att man håller sig i teknikens framkant (t ex tittar man ju extra noga på svenska Gripen). Nu senast visar det sig att man är rejält sugna på s k Electromagnetic Railguns till Marinens bestyckning. Det skulle ge möjlighet att offensivt möta eventuella hot till en låg kostnad samtidigt som det är säkrare för personalen då det behövs färre sjömän för att använda vapnet och mängden traditionell ammunition ombord minskar. Elektromagnetiska vapen innehåller inga sprängämnen eller drivmedel.

Den Indiska Organisationen för försvarforskning och utveckling, DRDO: ”Efter att amerikanska flottan för några år sedan för första gången påvisade förmågan och fördelarna med Railgun-vapen har vi insett att det skulle kunna ge oss en överlägsen fördel mot såväl sjö- som markmål i Arabiska havet.”

Det här är ett vapensystem under utveckling, framförallt i USA men även Kina och Ryssland forskar och bygger. Indien är sedan en tid i full gång med egna tester och har haft framgång på 12-millimetersnivå. Nu avser man gå vidare med 30-millimetersprojektiler där målet för närvarande är att med 10 Megajoule passera en utgångshastighet på 2000 m/s (nära Mach 6). I förlängningen vill man se träff med saftig anslagsenergi på avstånd bort emot 20-30 mil endast några sekunder efter avfyrning!

Problemet med det enorma energibehovet vid varje skott, vilket gör att Railguns endast ser ut att kunna användas på riktigt stora fartyg med kapacitet att leverera 20-30 joule (jagare och hangarfartyg), räknar man med kommer att övervinnas med fortsatt forsknings- och utvecklingsarbete samt med den snabba tekniska utvecklingen och nya material.


Film: Why Railgun is a game changing Tech and how close India is to having an operational one (4:48 min)

Defence Research & Development Organisation (DRDO)

Läs även Semper Miles: Gripen eller F-16 när Indien köper 120 nya plan och Raytheon/Bofors bättre val av ammunition till Zumwalt-jagarna samt Stealth gammalmodigt i och med Kinas framsteg inom radar?

(Bilden är från USA:s tester vid Naval Surface Warfare Center i Dahlgren, Virginia, 2008. Foto: US Navy, PD CC0)

– India’s Defence Research & Development Organisation say EMRG is the future for Indian Navy and move on with 30 millimeter Railgun tests.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]