Det ryska vapenskramlet fortsätter med 300 enheter redo till strid

Den gigantiska ryska stridsövningen Zapad är över för den här gången. Trycket sjunker. Ett par hundra tusen soldater med vapen, materiel och fordon återgår. Dags att andas ut och utvärdera för alla som var med och såklart för alla runt om i världen som haft ögonen på dem. Dags för en tids lite vanligare lunk med omfattande materielvård och troligen en hel del förrådsställande. Eller är det så? Tyvärr inte visar det sig!

Vår oroliga granne i öst fortsätter och det i samma tilltagna skala. Igår kom uppgifter om att den ryska militären dragit igång en kontrollrunda där 300 enheter och formationer ur alla grenar omedelbart ska försättas i stridsberedskap och öva skarpt. Vad det betyder i manskap är oklart men spekulationer om ca 120 000 man har förekommit. Även reservister kallas in för att delta vilket ökar numerären ytterligare.

Övningen/kontrollerna sker i två steg på ca 120 övningsplatser runt om i landet under perioderna 2-15 oktober samt 21-31 oktober. Trupper stationerade i svårare geografiska områden och tuffare klimatförhållanden kommer att ha särskilt fokus. I ryssland är tiden för att andas ut och värdera ännu skjutet på framtiden. Uppgifterna är bekräftade genom både nyhetsbyrån TASS och nationella TV-kanalen Zvezda.


Filmbilder från Zapad 17: Spectacular Zapad 2017 drills continue (1:36 min)

Läs även Semper Miles: Den där rysk-kinesiska marinövningen fortsätter och Då är man i gång med Väst i Öst samt Kraftigt ökad marin verksamhet i norr

(Bild: Ryska T-90-stridsvagnar vid ett tidigare tillfälle. Foto: Vitaliy Ragulin, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

– No rest after huge exercise Zapad 17. Russia continues with large scale Control Check activities, ordering 300 active formations, plus reserves, combat ready during most of October. Starting yesterday!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]