Foto: Jorchr

Starkt försvar i utveckling i journalistiskt trendbrott

Den som läser sin kvällstidning vet att man där gärna lyfter fram människor som känner sig störda, skrämda eller t o m kränkta av vårt försvar. Det har varit flygbuller, 13-åringar som inte tycker om tanken på värnplikt, risken att nyanlända tar illa vid sig m m, m m. Stort utrymme skänks för det udda och de få. Eller är det så? Nej, det VAR så för plötsligt har något hänt!

Nu ser vi artiklar, artikelserier o dyl om hur bra Försvarsmakten var, är och kommer att bli. Det senaste är listan med miljardsatsningar som stärker försvaret ”knappa resurser till trots” i Aftonbladet.

Att lyfta fram istället för att klanka ner på är såklart en trevlig utveckling men varför har man gjort helt om och varför just nu? Det är samma media med samma personal. Har någon ansvarig tagit dem i nackskinnet? Har man kanske insett att allt färre köper om de upprepat vänder sig emot något folk bryr sig om? Majoriteten av invånarna har nämligen inga som helst problem med försvaret av Sverige!

Den lätt konspiratoriske kan dessutom lockas att ifrågasätta ifall man verkligen gjort helt om. Antydningar om att vi redan HAR och att det redan SKER enorma försvarssatsningar, i en tid när t o m de politiska företrädarna inser att något måste göras, kan definitivt upplevas som försök till avkylning.

Vi har sagt det förr och säger det igen: Vår försvarsmakt, och vårt totalförsvar, gör bra ifrån sig med det de har men vi kan inte sitta nöjda med de blygsamma nivåer vi har idag. Den politiska misskötseln som pågått i runt 20 år kräver stora åtgärder och det kommer att kosta. Det räcker inte att akut kasta in några hundra miljoner extra eller ens ett par miljarder söndersmulade ”över X antal år”.
Försvarsmakten ÄR duglig, det bör absolut förmedlas men situationen och behoven får på inget sätt förringas. Nu ser vi fram emot stora artiklar som knuffar politikerna mot beslut om snabbare återuppbyggnad av vårt försvar, militärt och civilt.

Läs även Semper Miles: Medvind i verkligheten och Nya värnplikten och kommande volymer ställda mot förr samt Utgiftsområde 6 – plus och minus ger omfördelning

(Bilden: Stridsfordon 90 på Revinge 2016. Foto: Jorchr CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]