Foto: Alan Wilson

Så skulle julflygningen kunna nå fler med mindre framöver

Årets efterlängtade och uppskattade julflygningar är genomförda. Visst, det blev lite avslaget på några håll men det går inte att styra över vädersituationen som gör att flygplanen bara hörs istället för syns och att säkerhetsaspekten kickar in. Vi är övertygade om att de flesta förstår och att man alltjämt vet att Flygvapnet och Försvarsmakten står redo att säkra tryggheten.

På tal om det har vi haft en del funderingar kring flygandet kring jul och det faktum att många inte får uppleva det här, att se och känna vår jakt gå över. I slutet av november lämnade vi därför över ett seriöst förslag till högsta ledningen och till respektive flottilj. Nu presenterar vi det här också så även du kan ta del av detta och fundera på saken.

Borde det inte vara möjligt att formationsöva och skicka en julhälsning med färre plan som når ut till många fler? 2016 flög man 34 Gripenplan över tre sträckningar och 2017 flög man 50 Gripenplan över fyra sträckningar (om inte Mälardalen/Stockholm tillkommit hade det rört sig om 35 plan över tre sträckningar).

Vi tänker oss att man skulle kunna flyga 28 Gripenplan över sju (7) sträckningar!
Istället för julgranar kunde det bli julstjärnor. Se de två länkade bilderna nedan för geografisk täckning, antal plan och genomförda samt föreslagna formationer! Här finns 2016, 2017 och vårt förslag, inritat i rött grönt respektive blått. (En liten rolig detalj är att på sina håll sammanföll delar av våra föreslagna sträckningar med 2017 års flygningar.)
Säg, skulle inte detta vara en god möjlighet?
(Eventuella assisterande plan är inte berörda i förslaget liksom Luftstridsskolans särskilda SK 60-flygning över Östergötland.)

    
Bild 1: Lulesträckningen Norra resp Södra samt Frösösträckningen
Bild 2: Ärnasträckningen, Såtenässträckningen, Malmensträckningen samt Kallingesträckningen

Läs även Semper Miles: Förslag till julflygning som når ännu fler och Tider och info för Julgransflygningar 2017 samt En rätt igenom lyckad dag när Gripen E premiärflög

(Bilden: Fyra Gripen i en s k Fyrgrupp/Ruta (4-ship) från ett tidigare tillfälle. Alltså vad vi gärna även skulle vilja kalla en julstjärna. Foto: Alan Wilson, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]