Foto: Patria Oyj

Patria ger inte upp om drönare till svenska polisen

Polisens val av leverantör av UAV:er, eller drönare som de också kallas, ifrågasätts av finska försvarsmaterieljätten Patria.

Det var i slutet av oktober vi kunde rapportera att SAAB vunnit polisens upphandling. Totalt hade då fem aktörer kämpat om förtroendet. Nu visar det sig att Patria Helicopters diskvalificerats i processen p g a felaktiga dokument, bilagor som inte hade översatts till engelska eller svenska, rörande bl a uppgifter om deras tilltänkta koreanska underleverantör. Från Patrias håll hävdar man att deras anbudsansökan visst innehållit engelsk översättning, åtminstone av de uppgifter som hade betydelse för prövningen och överklagar utfallet till förvaltningsrätten i Stockholm.

Patria Helicopters är ett svenskt bolag grundat genom köp av Ostermans Aero 1999. Man sköter bl a underhåll av militära-, polisens- och civila helikoptrar. Enligt uppgift i Patria Magazine har man t ex underhållskontrakt på försvarets Hkp16 i Linköping under 2015-2017, med option på förlängning till 2020, värt cirka en kvarts miljard kronor. Så sent som för en dryg vecka sedan rodde man även hem ett viktigt kontrakt för reservdelar till Hkp14 värt cirka 90 miljoner kronor. Patria Helicopters ingår i Försvarskoncernen Patria Oyj som i sin tur ägs av finska staten.

Läs även Semper Miles artikel: SAAB ska leverera UAV:er till polisen

Källa: Nyhetsbyrån Direkt