Foto: Poltikerveckan Almedalen

MSB:s nya generaldirektör tillträder till sirener idag

Så tillträder den nya generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den tidigare rikspolischefen Dan Eliasson tar över rodret och ansvaret för det nationella arbetet kring olyckor, krisberedskap och återuppbyggnaden av det civila försvaret. Ett ofattbart viktigt uppdrag för hela nationens väl och framtid.

Regeringskansliet känner förtroende för Eliasson och ser honom som ”en av de mest erfarna myndighetscheferna i statsförvaltningen”. MSB:s, fram till idag, vikarierande generaldirektör Nils Svartz välkomnar Dan Eliasson: ”Jag hade förmånen att jobba med Dan i justitiedepartementet och har också haft många täta och goda kontakter med Polisen och med Dan personligen under min tid vid MSB.”

Nu har det väl i ärlighetens namn inte varit friktionsfritt på de tidigare chefsjobben för Migrationsverket, Försäkringskassan och senast Polisen. Något som genom åren varit en följetong i media och oppositionen begärde hans avgång. Istället har han flyttat uppåt, pinnhål för pinnhål och är, om inte fortfarande allra högst, en av de bäst betalda myndighetscheferna i Sverige.

Från och med idag är karlen chef för megamyndigheten MSB och ska givetvis ges bästa förutsättningar men låt oss också hoppas att regering och riksdag noga och löpande följer upp med en snävare tolerans. Hur det utvecklar sig den här gången återstår att se. Att larmet går, att det idag även är test av VMA (viktigt meddelande till allmänheten) med sirener o dyl, är väl en ren tillfällighet?

Läs även Semper Miles: Fokus och tempo i återupprättandet av totalförsvaret och MSB:s chef lämnar för ny position direkt underställd Riksdagen samt Med polisen 20-30 mil bort och utan skälig förstärkning och Personalavgång när Polisen ska spara miljoner

(Bilden är från ett annat, tidigare sammanhang. Foto: Poltikerveckan Almedalen, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en)

– Today on 5th March the dismissed National Police Commissioner Dan Eliasson enter his new position as Director-General at Swedish Civil Contingencies Agency (MSB)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]