Agera istället för att fundera

Att de som tar hand om oss genom skydd, räddning och vård får det allt svårare har väl knappast undgått någon. Det kastas sten och görs motstånd mot polis, brandkår och ambulanser när de ska göra sina jobb för vårt, för allmänhetens, bästa. Det finns t o m ett stort antal s k No Go-zoner i Sverige. För exakt ett år sedan, i oktober 2014, skrev SvD att vi hade 55 bostadsområden i Sverige där polisen inte kunde upprätthålla lag och ordning.

Idag läser vi Mattias Olssons kolumn ”#backa polisen” i Norrköpings tidningar och ser att den negativa utvecklingen inte avstannat. Istället har det allt grövre våldet på landets gator och torg gått mot normalisering. Allra värsta exemplen just nu är handgranatsattacken mot en polisbuss i Tumba i augusti och senast fallet där riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic (V) i Malmö ogenerat försökt sparka poliser i huvudet. En förtroendevald som är med och styr landet som öppet beter sig så illa att han anmäls för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Vi måste visa att vi inte tolererar sånt här, från hög till låg. Är det inte dags att regering och riksdag agerar och ser till att de som upprätthåller ordningen och räddar våra liv ska kunna göra det utan att upprepat bli utsatta för våld och dödliga attacker och att de som tar till våld och andra olagligheter straffas hårt?

Läs även Ledarskribent Mattias Olssons kolumn ”#backa polisen” i Norrköpings tidningar